Beeld van een blogger (4) – Op z’n Rotterdams met Marius!

Eerder verschenen in deze serie:
Beeld van een blogger () – Kuzz voor Guzz
Beeld van een blogger (2) – Gewoon gelul, Trektocht!
Beeld van een blogger (3) – Back to where I once bekonged met Annelies!

(4)
Op een zonnige vrijdagmiddag fiets ik over de Erasmusbrug, ik ben op weg naar Pincoffs, een bijzonder hotel zag ik op de site. Hier hebben Marius en ik om twee uur afgesproken. In de verte zie ik iemand geheel in het bruin gekleed op een bankje voor het hotel zitten, dat moet ‘m zijn. Er is even twijfel over een zoen of een hand, het wordt ’t laatste. ‘Zullen we toch maar naar de bageltent gaan vlakbij?’ stelt hij voor, ‘het is zo warm binnen’. Ik knik bevestigend en ben benieuwd naar m’n allereerste bagel. We lopen door een deel van Zuid waar ik niet eerder ben geweest. Aan de ene kant doemen zakelijke torenflats op, aan de andere kant heb je een prachtig uitzicht op alle bedrijvigheid op en rond het water.

We strijken neer op het terrasje van Bagels & Beans en hij steekt een Chesterfield op. Ik pak er ook een en ruik er even aan. Ik hou nog steeds van de geur van tabak, het spelen met een sigaret. Het gesprek springt van geboortestad Papendrecht en veelvuldig verhuizen naar de Kunsthal die hij in architectonisch opzicht mooi vindt. Hij droomt er weleens van om zijn eigen kunsthal te creëren die toegankelijk moet zijn voor een breed publiek. Daarbij stelt hij zich een enorm oppervlak voor waarop talloze grote sculpturen tot hun recht komen en noemt als voorbeeld het werk van Auke de Vries. Die naam doet een belletje rinkelen, zeker als hij het daarna over De waslijn heeft. Naar aanleiding van die sculpturen schreef hij een paar verhalen over luchtvruchten.

Tussen kunst en lekkere bagels door hebben we het over politieke voorkeuren, hij stemt PvdA. Vervolgens komt het onderwerp op z’n directe familie, die zoals hij het uitdrukt ‘in de godsdiensthandel zat’. Het beroep van dominee werd generaties lang van vader op zoon doorgegeven. Zijn vader zat zelfs op de boerenkar z’n gymnasiumexamens voor te bereiden om uiteindelijk zijn roeping te kunnen volgen. Marius en zijn lievelingsbroer, die later leraar Nederlands is geworden, zijn de enigen van de hele familie die een andere kant zijn opgegaan. Het was een harde opvoeding waarbij lichamelijk en geestelijk geweld niet geschuwd werden. Hij groeide op in een diepgelovig milieu waar de God van het Oude Testament zijn wrakende scepter zwaaide.

De mannelijke tak bestond voornamelijk uit streng orthodoxen die geroepen waren tot God. Ze waren niet alleen lid van de Nederlands Hervormde Kerk, maar als dominees ook verenigd in de Gereformeerde Bond. Hij vertelt verder over zijn familie, over een andere broer die ook overleden is aan kanker. Later bleek er een erfelijk kankergen aanwezig. In 1996 moesten er bij hem tweemaal kwaadaardige poliepen worden verwijderd en vanaf die tijd gaat hij elk jaar op controle. Hij praat ook over z’n ouders die inmiddels dood zijn en verhaalt hoe z’n moeder toentertijd alles had opgegeven voor zijn vader, zich later steeds meer in haar schulp terugtrok en ook leed onder zware epileptische aanvallen die ze een paar keer per maand had.

De term ‘bevindelijkheid’ valt, je moest geraakt worden door de kerk, terwijl zijn moeder juist meer door de wereld werd aangeraakt. Het gesprek komt vervolgens op seksualiteit. Vanaf zijn twaalfde wist hij dat hij homoseksuele gevoelens had, daarna begint een zware periode waarbij hij als jongen in de prostitutie en kleine criminaliteit belandde. Hij was een swinger, een joyrider, vertelt-ie, en is vaker ‘langs het randje gelopen’. Op school niet te handhaven, wist hij toch via de mulo uiteindelijk op de hbs te komen waarna hij psychologie is gaan studeren in Leiden. Tijdens z’n eerste studiejaar is hij na een keiharde confrontatie met z’n vader van huis weggelopen en bij een vriend ingetrokken waarmee hij een langdurige relatie kreeg.

In zijn leven heeft hij niet alleen een aantal lange relaties gehad met mannen, maar ook een paar korte met vrouwen. Hij gelooft niet zo in labels als ‘100% homoseksueel’. Vanaf zijn studententijd is hij steeds meer voor het normale leven gaan kiezen. Toen het uitging met z’n eerste vriend heeft hij vervolgens tien jaar in een woonwerkgroep geleefd. Daartussendoor studeerde hij af als sociaal psycholoog en werkte een aantal jaar als docent op de Sociale Academie waar hij naderhand projectcoördinator werd. Veel later is hij naar de Hogeschool Rotterdam gegaan waar hij de laatste paar jaar de functie van directeur bekleedde. Via outplacement is hij daarna terechtgekomen in Vlissingen waar hij beleidsadviseur van het College werd.

Zijn huidige relatie duurt nu ruim 21 jaar, ze hebben nog steeds ieder een eigen huis, al is z’n vriend meestal bij hem. Wanneer we het over jaloezie hebben, zegt hij dat het bij hem werkt als een mes dat heel erg naar binnen is gericht en ziet daarbij een parallel met Christus die alles naar zich toetrok. Wat vind je het mooiste aan je vriend, vraag ik hem. ‘Dat hij open is als een boek, eerlijk is’. Hij voegt eraantoe ‘hij liegt ook eerlijk’. Er is vertrouwen tussen hen, ze brengen het beste in elkaar naar boven. Van welke muziek hou je, informeer ik. Hij noemt klassiek, onder andere Bartók, maar is ook een fan van Amy Winehouse en Anouk. Hij heeft ze allebei een keer getekend.

In 2008 is hij met vervroegd pensioen gegaan. Hij kreeg steeds meer zin om te schrijven en later ook om te publiceren, zo is hij met bloggen begonnen. De afgelopen paar jaar is zijn leven een stuk rustiger geworden met meer tijd voor leuke dingen zoals fietsen, wandelen, schrijven. Er is een grotere regelmaat, hij runt z’n huishouden beter en kookt nu elke dag. Waar hij ook plezier aan beleeft is het ontwerpen en opknappen van meubels, het klussen in huis. naast tekenen en etsen wil hij zich nu gaan toeleggen op schilderen. ‘Ik zou graag van een aantal van mijn prenten schilderijen maken’, besluit hij. De zon en vele glazen thee hebben me rozig gemaakt, we nemen afscheid, deze keer met een welgemeende zoen.
Marjelle

Marius draait:
Anouk

11 Reacties op “Beeld van een blogger (4) – Op z’n Rotterdams met Marius!

 1. Kopieren van oude reacties komt later, ik krijg teveel last van m’n schouder met al dat geknip & geplak.

 2. Hoi Marjelle
  Ik vind het heel leuke interviews en heb ze ook allemaal gelezen. Maar mag ik vragen waarom je ze weer publiceert? Heb ik iets gemist?

 3. Leuk om te horen, SwanetG. Ik heb voor deze blogserie een apart account aangemaakt naast m’n persoonlijke blog ‘Het nieuwe komt achter de punt’. Voordat ik binnenkort m’n tiende blogger ga ontmoeten, kopieer ik eerst de negen andere delen ook hiernaartoe zodat de serie volledig is en niet ergens bij blogger 10 begint. De serie heeft dus z’n eigen webholletje gekregen. 😉 Daarnaast is het de bedoeling om in de toekomst de Beeld van…-reeks uit te breiden.

 4. Ik snap het. Ik verheug me op het vervolg.

 5. Mooi, Swanet, ik ben zelf ook benieuwd naar hoe de volgende ontmoeting zal verlopen.

 6. Marjelle, ik las net je reactie bij mijn blog.
  Ik heb/had een reactie gegeven, maar die vond ik te emotioneel. Heart on my sleeve.
  Die heb ik weg gehaald.
  Dat je niet denkt, hij minacht me.
  Absoluut niet.
  Ik waardeer je.
  Maar dat weet je wel.
  Het zit allemaal anders.
  Moeilijk om zo even via blog uit te leggen.
  Iedereen leest mee.
  Zelfprotectie. Daar gaat het om.
  x

 7. Zie je hoeveel onze avatars op elkaar lijken….

 8. laila 18-06-2010 21:43
  Wat prachtig, dit portret van Marius.
  Mijn complimenten en nu Anouk.
  —————————————————-
  Wattman 18-06-2010 21:48
  Heel mooi portret van een bijzondere blogger. Ik leerde Marius al kennen als een beminnelijk man en je doet hem met dit stuk veel recht!
  —————————————————-
  Marjelle 18-06-2010 21:53
  *Bedankt, Laila!
  Dit nummer van Anouk vind ik zelf een van haar betere.
  *Mooi, Wattman, dat is zeker ook mijn bedoeling om elke blogger die centraal staat recht te doen, en dat streven geldt trouwens ook naar alle andere mensen, al lukt dat niet altijd.
  —————————————————-
  Blew 18-06-2010 22:17
  Mooi werk! Wat vinden je ‘slachtoffers’ er zelf van?
  —————————————————-
  Marjelle 18-06-2010 22:21
  Dank, Blew! Mijn ‘slachtoffers’ worden in de watten gelegd, hoor. 🙂 Voordat ik het verhaal publiceer, stuur ik het op naar de betreffende blogger (M/V), zodat hij nog de kans heeft om eventueel dingen aan te vullen, etc. Voor alle duidelijkheid, wat hij niet wil dat erin komt, komt er dus ook niet in, alles gaat in overleg en harmonie. 🙂
  —————————————————-
  Blew 18-06-2010 22:35
  Ja, maar wat VINDEN ze ervan? 😉 Waar kunnen we dat lezen?
  —————————————————-
  Marjelle 18-06-2010 22:47
  Als je goed leest, zie je dat in hun reactie staan. 😉 Wat ze mij persoonlijk mailen ga ik je natuurlijk niet vertellen. :p
  —————————————————-
  ZichvanVerre 18-06-2010 22:48
  Een bewogen leven, zoals dat heet. En wat de enerlaatste zin betreft: wat let hem?
  —————————————————-
  Marjelle 18-06-2010 22:54
  Klopt, ZichvanVerre. Niets let hem, hij is van plan om zich daar op toe te gaan leggen, zoals er ook staat. 😉 Tekenen en etsen deed hij al, schilderen nog niet.
  —————————————————-
  Bart 18-06-2010 23:48
  Een mooi portret van een voor mij tot nu toe niet zo bekende blogger, Marjelle.
  En nog een ‘thuiswedstrijd’ ook… 🙂
  —————————————————-
  Jacob Hesseling 18-06-2010 23:51
  Mijn (oude) serie 46 bijzondere bloggers verbleekt geheel, als ik het vergelijk met dit prachtige blog:) Ga zo door zou ik zeggen, het wordt steeds beter !
  —————————————————-
  Marjelle 19-06-2010 00:40
  *Lekker was het om deze keer in Rotterdam te blijven, Bart. 🙂
  Eindelijk nauwelijks reistijd (geen reiskosten), alleen zo’n 25×2 fietsminuten.
  *Dat was dan voor mijn tijd, denk ik, Jacob. 😉 Bedankt voor je compliment, ik heb er nog steeds zin in en ik ga gewoon door. Ben benieuwd waar & met wie ik nog overal en allemaal terechtkom. 🙂
  —————————————————-
  Marius van Artaaa 19-06-2010 06:28
  ik vind het heel knap gedaan, Marjelle
  zeker als ik op onze ontmoetiing terugkijk
  zoveel is er aangesneden en eigenlijk niet afgerond,
  en toch geeft dit egoblog mijn levensverhaal in een zilveren draad weer
  dat maakt het voor mij soms moeilijk om het kalm te lezen
  omdat je van zo’n "bewogen leven" een heel boos,
  maar ook ijdel geweten moet koest houden
  dat zich het liefst volledig uitstort in een lithanie
  onder ieder tegeltje krioelen sentimenten
  en resentimenten, die volstrekt privé zijn en via Sirius
  pas verteerbare verhalen worden en me tonen dat ‘literatuur’
  en ‘kunsten’ mijn gebroken porcelein met alles en iedereen spalkt
  nogmaals hardstikke bedankt
  ook namens Sirius, die meer dan een alias is
  ‘zij’ kan dankzij BB mijn puisant levensrijke ziel vertegenwoordigen
  die ondanks alles van iedereen houdt waar mijn ik tegenaan is gekleund
  het aardige is ook dat de onvermijdelijke gaten en ‘krommingen’ in het verhaal
  niet deren, want een biografie is altijd een reconstructie voor de rechtdenkende lezer
  de response doet me zeer goed

 9. Avatar van Marius van Artaaa Marius van Artaaa 19-06-2010 07:10
  nog vergeten je te prijzen voor de twee gekozen muziekstukken
  het laat Bartok horen zoals ik hem liefheb als carrillonist op de piano
  en Anouk als een contrabassist die tokkelt met haar stembanden
  oh ja, dat ‘zij’ in mij eerste reactie, slaat op de travestie van mijn persoonlijkheid,
  zoals hij me in Links! portretteert
  ———————————————————–
  Avatar van zelfstandig_journalist zelfstandig_journalist 19-06-2010 09:06
  Weer een geboeid gelezen verslag!
  ———————————————————–
  Avatar van antoinette duijsters antoinette duijsters 19-06-2010 09:16
  Mooi blog over een voor mij onbekende blogger,ik had wel iets van hem gelezen, sorry Marius, maar wist er geen weg mee.
  ———————————————————–
  Avatar van svara svara 19-06-2010 09:40
  Marius dank je voor dit kijkje in jouw boeiende en creatieve keuken.
  Sluit me ook bij Zichvan Verre aan.
  Marjelle ik vind dat je het op een mooie manier vormgeeft en ook een integer beeld van de blogger neerzet.
  Knap en prettig dat je de keuze hebt om een en ander nader te bekijken of te beluisteren!
  ———————————————————–
  Avatar van martin martin 19-06-2010 10:00
  Net ook het blog over Annelies gelezen. Beide vind ik erg mooi.
  Bij beide had ik me zo’n beejte een idee gevormd. Maar dit maakt
  het anders. Niet af, maar meer. En is ook nog eens prettig om te
  lezen.
  ———————————————————–
  Avatar van paco painter paco painter 19-06-2010 10:29
  Echt te gek, MArjelle!
  ———————————————————–
  Avatar van galadriel galadriel 19-06-2010 12:14
  mooi interview Marjelle!
  ———————————————————–
  Avatar van Frans Muthert Frans Muthert 19-06-2010 13:25
  Ik vind dit een heel aardige serie Marjelle.
  ———————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 19-06-2010 14:06
  *Bedankt, Marius! Leuk ook dat de gekozen nummers je aanspreken!
  We hebben idd heel veel besproken, waarvan een aantal onderwerpen zeker nog lang niet afgerond waren. Dat is ook niet te doen in een tijdsbestek van een paar uur, maar dat geeft niet en is inherent aan een blogserie als deze. Of ik zou overal moeten blijven logeren en dat is niet m’n bedoeling 😉 – en dan nog… kun je idd niet een heel leven beschrijven in een paar dagen, met een zilveren draad ben ik al meer dan tevreden.
  *Mooi, ZJ!
  *Zo worden voor sommigen nog enigszins onbekende bloggers toch weer iets bekender, Antoinette. 🙂
  Avatar van Marjelle Marjelle 19-06-2010 14:13
  *Dank voor je compliment, Svara!
  *’Niet af, maar meer’, daar doe ik het voor, Martin. 😉
  *Mooi, Paco!
  Avatar van Marjelle Marjelle 19-06-2010 14:15
  *Op naar de volgende blogger in beeld, Galadriel!
  *Leuk om te horen, Frans!
  ———————————————————–
  Avatar van Godenkind Godenkind 19-06-2010 15:57
  Deze is mooi en weer die god he?
  Wat vreet die toch een hoop ellende uit in mensenlevens.
  Ik hou het bij sharebear.

 10. Marjelle 19-06-2010 16:18
  Dat viel me ook op, Godenkind (what’s in a name! ;)), dat tijdens m’n bloggersontmoetingen religie en alles daaromheen zo vaak naar voren kwam. Ik heb de afgelopen maand meer over geloofszaken gepraat dan de laatste jaren.
  Dan zijn we het i.i.g. over 1 ding eens. 🙂 Ja, en hier moet een smiley achter, dat staat in Het Grote Berenboek!
  ————————————————————–
  Avatar van Annelies Annelies 19-06-2010 18:39
  Boeiend verslag van een creatief man, die ik nog niet ‘kende’, ga zeker bij hem neuzen!
  En de foto’s van Rotterdam en van zijn kunst zijn prachtig, maakt het beeld echt compleet!
  ————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 19-06-2010 18:49
  Leuk, Annelies! Ik hou ook erg van de combinatie van woorden & beelden, dan voelt het ook voor mij pas compleet.
  (Ik ga trouwens binnenkort ‘weeral’ naar Belgie, nl. op cafe in Antwerpen met een aantal mensen, dit even tussendoor. ;))
  ————————————————————–
  Avatar van Annelies Annelies 19-06-2010 19:52
  Toevallig was ik er gisteren, blijft een leuke stad..vergeet niet een bolleke te nemen, want dit bier staat op de helling!!!
  ————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 19-06-2010 20:58
  Grappig, ik kan kan me de stad nauwelijks meer herinneren, Annelies, erg lang geleden, en ben er maar 1x geweest, maar een bolleke sla ik over, ik hou niet van bier. 😉
  ————————————————————–
  Avatar van Marius van Artaaa Marius van Artaaa 20-06-2010 06:22
  @svara, graag gedaan
  Ja, Zich kan allang schilderen
  maar heeft natuurlijk groot gelijk
  de stap is voor mij emotioneel lastig
  van mijn broer zou ik dat gaan leren
  toen hij dood ging was mijn eerste voornemen
  lijsten om zijn schilderijen te maken die op zijn werk reageren
  nu staan zijn kunstwerken in mijn bedrijfsruimte opgeslagen
  en zit ik meer te bloggen en mijn huis op te kalefateren dan aan die lijsten te werken
  eigenlijk vind ik dat ik minstens 7 lijsten moet maken en dan eens kijken of ik daardoor zelf
  het kan uitvinden, anders zal ik toch les moeten krijgen
  ————————————————————–
  Avatar van Marius van Artaaa Marius van Artaaa 20-06-2010 06:37
  @Antoinette
  wat sorry!, ik kan me heel goed voorstellen dat je me niet goed kent
  er zijn teveel bloggen waar ik zelf nooit aan toekom
  je gaat onvermijdelijk kiezen
  maar wat je let je om mijn archief eens door te spitten
  genoeg blogs, veel thema’s, altijd een plaatje om op zich naar te kijken
  disclaimer
  mijn opinies zijn vaak betogen/betoogjes
  hebben van nature iets prekerigs
  neigen naar gewichtig oreren
  mijn verhalen moeten je aanspreken
  mijn gedichten de laatste tijd ook
  en ik heb last van een onstuitbare (af)reageerbehoefte
  in dezelfde ‘stijlen’
  ————————————————————–
  Avatar van Marius van Artaaa Marius van Artaaa 20-06-2010 06:45
  @Marjelle
  Als ijdeltuitje voel ik me heerlijk geschminkt vandaag
  Wel schoot me tnog te binnen dat je Leon Russell zou opzoeken
  die ik ook zo’n kanjer vind
  dit liedje voor jou:
  http://www.youtube.com/watch?v=6UQLFi...
  ————————————————————–
  Avatar van Flo Flo 20-06-2010 10:09
  zie nu pas dat je met dit project bent ‘ begonnen’ . Wat een prachtig idee! En inderdaad, een mooi en integer e beschrijving heb je van Marius gegegeven. Het knappe is ( vind ik) dat het je ogen meer opent voor de blogger in beeld. Dat je zijn of haar stukjes beter kunt begrijpen zonder meteen naar het vooroordelenrekje te grijpen. ..
  ————————————————————–
  Avatar van Theo Theo 20-06-2010 10:13
  Prachtige portretschildering. Met veel interesse gelezen.
  ————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 20-06-2010 13:17
  *Mooi, Marius. 🙂
  Ik heb het qua muziek bij Bartok, Winehouse en Anouk gelaten, je moet ergens een keuze maken, maar leuk dat je dit nummer hier voor me neerzet, klinkt goed!
  *Ik heb inmiddels vier ontmoetingen gehad en de volgende twee staan alweer op stapel, Flo. 🙂 Mooi dat ’t zo werkt! Meestal zie je alleen maar een virtueel stukje van iemand, gelukkig is de mens veel meer dan dat.
  *Theo, dank.
  ————————————————————–
  Avatar van Trektocht Trektocht 21-06-2010 09:17
  Ik ben jaloers op je, prachtig blog weer en wat een prachtige zin:"…hij liegt ook eerlijk".
  ————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 21-06-2010 12:53
  Hoeft niet, hoor, Trek, als je eens wist. 😉 En dank! Al komt die laatste zin helemaal op rekening van Marius.

 11. *Gus, ik heb van m’n leven nog nooit gedacht dat iemand me zou kunnen minachten, laat staan jij. Mensen die anderen minachten minachten m.n. zichzelf. 😉 M’n intuitie zei al dat je m’n reactie wel degelijk had gelezen, inmiddels maak je het wel spannender…. al ben ik het helemaal met je eens dat het blog niet de aangewezen plek is om bepaalde dingen uit te leggen. Maar echt begrijpen waar het over gaat, doe ik niet, eerlijk gezegd.
  *View, deze avatar had ik een paar jaar geleden al in gebruik bij m’n blog ‘Door de doornen naar de sterren’, de overeenkomst is dat het idd allebei ogen zijn (er zijn volgens mij meer oogavatars), maar wel heel verschillende…

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s