Beeld van een blogger (7) – Kiezels in m’n schoenen

Eerder verschenen in deze serie:
Beeld van een blogger (1) – Kuzz voor Guzz
Beeld van een blogger (2) – Gewoon gelul, Trektocht!
Beeld van een blogger (3) – Back to where I once belonged met Annelies!
Beeld van een blogger (4) – Op z’n Rotterdams met Marius!
Beeld van een blogger (5) – So what, man!
Beeld van een blogger (6) – He blew me away!

(7)
M’n afspraak met de zevende blogger
brengt me voor het eerst in jaren weer terug naar m’n Limburgse wortels met ouders die oorspronkelijk uit Heerlen kwamen en onderling altijd Limburgs spraken. Nog steeds klinkt het zangerige dialect vertrouwd, het doet me ook denken aan de heerlijke rijstevlaaien van tante A. Na een lange treinreis waarbij we het laatste uur opeengepakt als sardientjes in het gangpad staan, kom ik in Maastricht aan waar Kiezels al op me staat te wachten op het perron. Ik herken haar van de foto, een tengere gestalte in spijkerbroek en zwart T-shirt, haar doordringend-blauwe ogen en mooie boogvormige wenkbrauwen vallen me meteen op. We besluiten eerst wat te gaan drinken vlak bij het station voordat we de bus naar Wolder nemen waar Jo woont. Mijn Bed & Breakfast ligt niet ver bij hem vandaan, een gelukkige samenloop van omstandigheden.

Als de deur opengaat zie ik een bekend gezicht verschijnen, Jo lijkt sprekend op z’n avatarfoto, sympathieke ogen kijken me onderzoekend aan vanachter brillenglazen. Even later nestelen we ons op de bank met de rode wijn die Kiezels vlak daarvoor bij de AH To go heeft gekocht. ‘Lekker die la Tulipe’, zegt ze. Nadat Jo naar de keuken is gegaan om te koken, steekt er opeens een kat z’n zwartwitte kopje om de hoek. ‘Even polsen wie die onbekende vrouw is’, zie ik hem denken. Een tijdje later volgen een paar witte soortgenootjes z’n voorbeeld en staren me met hun amberkleurige ogen nieuwsgierig aan. Ik blijk de kattenballotage glansrijk te doorstaan, wat bijzonder is omdat ze meestal veel langer nodig hebben om aan een vreemde te wennen. Inmiddels is het eten klaar, de tafel staat mooigedekt op ons te wachten en de verschillende gerechten zien er prachtig uit, een zachtroze zalmmoot, een zonnige salade met onder andere tomaat, komkommer en kaas geflankeerd door goudbruin gebakken aardappelrondjes. Het smaakt even lekker als het eruitziet.

We praten over kleine-grote dingen, de bloggers die we ontmoet hebben, ze heeft er ook een aantal bij de boekpresentatie in Amsterdam gesproken, onze muzieksmaak, terwijl Bettie Serveert in de cd-speler zit, komen namen als Björk, Antony & the Johnsons, Tom Waits en Dayna Kurtz voorbij. Op de vraag ‘welke blogger zou jij kiezen als je deze serie maakte?’ antwoordt ze meteen ‘Laila of Red‘. Opeens zie ik m’n schrijfblokje nog maagdelijk wit op de andere tafel liggen, hoe ga ik dit in godsnaam allemaal onthouden? Ik besluit me niet druk te maken en de volgende dag een aantal dingen op te schrijven. Ook films en tv-programma’s passeren de revue, ze houdt van Franse films zoals Chocolat, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, 37°2 le matin en is net als ik een liefhebber van Inspector Morse en A touch of Frost. ‘Maar als ik soms lamlendig ’s avonds op de bank hang, kijk ik ook weleens naar Cold Case‘, voegt ze eraan toe.Het boek dat veel indruk op haar heeft gemaakt is ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst. Ze bewondert de vaak hilarische directheid waarmee hij met zijn trieste jeugd afrekent en vindt het tegelijk een boek vol poëzie. Frappant is dat mijn broer ook erg enthousiast was over ditzelfde boek, ik ben nog steeds van plan om het bij de bieb te halen. Behalve lezen houdt ze van wandelen en fotograferen. Aan sporten doet ze niet, ‘ik heb al genoeg fitness met Lieve, een trap en een druk huishouden’. Van kleine dingen gaan we over op grote dingen, ze vertelt over de periode dat ze in een depressie belandde en hoe ze er drie jaar geleden weer uit wist te komen. Vervolgens brak er opnieuw een roerige tijd aan, haar vijftienjarige dochter werd zwanger, ‘vanaf het begin hebben we tegen haar gezegd “wij steunen je, wat je ook beslist”‘.

Toen uiteindelijk twee jaar geleden
haar kleindochter Lieve werd geboren kreeg zij de voogdij en nam een deel van de zorg op zich zodat haar dochter haar school kon afmaken. Inmiddels is deze bezig met de opleiding Agogische vorming en wil later zwangere tienermeisjes gaan begeleiden. In die periode kwam er ook een einde aan haar twintigjarige huwelijk, haar wereld veranderde op slag. Samen met haar ex-man heeft ze nu co-ouderschap, zij is in het huis blijven wonen met haar dochter, kleindochter en jongste zoon, haar andere zoon woont op zichzelf. Inmiddels is het half twee ’s nachts, ik ben moe van het praten en alle indrukken. Ze brengen me terug naar m’n B&B waar ik ze nog even de sfeervolle eetzaal, een voormalige hooischuur, en de ruime slaapkamer met inloopdouche laat zien voordat ik m’n bed induik.

De volgende ochtend staat op de eettafel een uitgebreid ontbijt klaar, ik heb het rijk alleen en geniet ervan. Om twaalf uur komen Kiezels en Jo me ophalen, ondanks de sombere wolkenhemel gaan we toch op pad. Gisteren hebben we afgesproken om door het Limburgse land te wandelen. Mijn ‘niet te lang alsjeblieft’ wordt uiteindelijk door wat omwegen toch nog een paar uur soppend door de klei terwijl de wind ons bijna omver blaast. Ik droom van warme sokken en openhaardvuur als ik kleumend het heuvelland doorploeg, gelukkig maken uitzicht en gezelschap veel goed. Na een tijd komen we langs eetcafé De Sjans, bij een kop hete thee en koffie praten we verder. Ik ben benieuwd hoe ze elkaar ontmoet hebben. Ongeveer vijf jaar geleden leerden ze elkaar kennen via Schrijfweb. Na wat heen-en-weer mailen spraken ze een keer af, het klikte meteen en vormde het begin van een bijzondere vriendschap.

Dinsdagavond werd hun wekelijkse schrijfavond, de tijd om over elkaars gedichten van gedachten te wisselen, positieve feedback te geven, het waren inspirerende en stimulerende uren waarin ook steeds vaker over persoonlijke dingen werd gesproken. In de afgelopen jaren heeft ze enorm veel steun aan hem gehad, vertelt ze. Sinds een half jaar hebben ze een relatie, elk weekend zijn ze nu samen en erg blij met elkaar. Als Kiezels buiten een sigaret gaat roken, vraag ik Jo ‘wat trok je aan in haar?’ ‘Ik ben heel erg een woordenmens, dat had zij ook. Herkenning. Het eerste bezoek ging vanzelf, we praatten over gedichten, Schrijfweb, toen ik haar zag dacht ik meteen “wat een mooie vrouw!” Het leuke is dat zij zo diep wil gaan en dat ze ook luistert. Gelijkwaardigheid.’ Inmiddels is Kiezels weer aan tafel gekomen, ‘hetzelfde gevoel voor humor’, vult ze aan.

‘Wat vinden jullie de leukste en irritantste eigenschap van elkaar?’ informeer ik. Het meest positieve vindt hij dat ze onvermoeibaar is in het geven van hulp en het vervelendste dat ze het op sommige momenten ook juist minder zou moeten doen. Zij vindt het leukste dat ze het zo bijzonder hebben samen, ‘al zijn we ieder met onze eigen dingen bezig, dan nog is er verbondenheid, aandacht voor elkaar’ en ze roemt zijn zorgzaamheid. In eerste instantie weet ze niets negatiefs te bedenken, maar als ik volhou dat er toch wel iets zal zijn wat haar minder bevalt, komt eruit dat ze het soms irritant vindt dat hij koppiger is dan zij. Inmiddels is het al bijna vier uur, hoogste tijd om terug naar Rotterdam te gaan. Even later nemen we de bus naar het station waar we rond vijven hartelijk afscheid nemen. In de trein verwissel ik snel m’n natte sokken voor een paar droge van Kiezels, trek een sweatshirt over m’n trui aan en probeer m’n knorrende maag te negeren. Ik zit hier in ieder geval warm en droog met m’n sokkenvoeten op m’n laptop, de mp3-speler op het hoogste volume en denk even aan Kiezels’ droom.*
Marjelle

Kiezels draait: Marianne Faithful

* Haar droom is om ooit een Bed & Breakfast te beginnen op een mooie wandellocatie, eventueel gecombineerd met het geven van workshops, maar voordat het zover is zoekt ze eerst nog een leuke baan het liefst als parttime archeologisch medewerkster

9 Reacties op “Beeld van een blogger (7) – Kiezels in m’n schoenen

 1. lebonton 25-10-2010 20:16
  sympathiek beeld, leuk.
  ——————————————————–
  Avatar van assyke assyke 25-10-2010 20:18
  prachtig, marjelle
  leuk ook om Dianne in beeld te zien
  ——————————————————–
  Avatar van Kiezels Kiezels 25-10-2010 20:19
  petje af hoe je uit al die wirwar van woorden nog een blog hebt weten te maken :-))
  en was het ook nog eens heel gezellig
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 20:20
  *Ze / zo was het in het echt ook, Ton. 😉
  *Bedankt, Assyke, leuk om te horen!
  In woord & beeld idd. 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 20:27
  Onze reacties kruisten, Dianne.
  Het was idd een zootje die aantekeningen van mij, ik kon het zelf nauwelijks ontcijferen eenmaal thuis en raakte af en toe het spoor bijster door alle sterretjes, pijltjes, doorgestreepte dingen, etc. 😉 Het was nog een hele klus om eruit te komen, maar ook leuk om te doen en je te ontmoeten!
  ——————————————————–
  Avatar van antoinette duijsters antoinette duijsters 25-10-2010 20:28
  Mooi blog, knap hoor om een goede beschrijving te geven, zonder teveel in het prive leven te duiken.
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 20:43
  Thanks, Antoinette. Dat is ook mijn streven erbij idd, behalve als de ander dat wel wil, dan komt er meer in te staan.
  ——————————————————–
  Avatar van edu edu 25-10-2010 20:49
  Een mooie serie! En dit is een prachtige weergave van een bijzondere ontmoeting.
  ——————————————————–
  Avatar van zelfstandig_journalist zelfstandig_journalist 25-10-2010 20:51
  Je hebt dus kennelijk een goed geheugen dat gesprekken opslaat :-). Mooi verslag weer.
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 21:15
  *Dank, Edu, en ook leuk om schrijven, fotograferen, muziek & een blogger te combineren.
  *Redelijk goed, ZJ, de volgende dag ben ik wel dingen gaan opschrijven, ik zag al bijna een blanco blog voor me. 😉 Ik onthou soms de gekste dingen en andere dingen (die me niet interesseren) kun je me tien keer uitleggen en dan gaat het nog het ene oor in, het andere uit. Tegenwoordig zeg ik dan steeds vaker ‘spaar je de moeite, ik wil het niet eens horen’. 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Thera Thera 25-10-2010 21:32
  Wat zat er onder haar schoen? Of wil ik dat niet weten?
  Leuk verslag van en over drie bijzonder sympathieke mensen. (Voor Kiezels heb ik al heel lang een zwak. 😉 )
  ——————————————————–
  Avatar van Jacob Hesseling Jacob Hesseling 25-10-2010 21:33
  gek op dit soort verhalen ontspannen geschreven en informatief en het is ook wel een bijzondere blogster 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Blew Blew 25-10-2010 21:40
  Je hebt er weer een bijzonder verhaal van gemaakt. Dichtbij, maar nergens overdreven. Faithfull is allesbehalve een working class hero, maar als zij het zingt, klinkt het des te schrijnender.
  ——————————————————–
  Avatar van Kiezels Kiezels 25-10-2010 21:43
  Denk erom, ik lees verlegen mee :-)) )
  Dank jullie wel. Marjelle heeft een uitstekend geheugen
  Thera, er zat een flinke kiezel in het profiel van mijn laars, echt waar. Ik tapte tijdens het lopen en kreeg hem er zelf niet uit..
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 21:44
  *Dat soort foto’s zou ik nooit maken, Thera, maar dat kun jij niet weten. 😉 De titel… denk aan de titel.
  Bedankt, en ik moest even nadenken bij ‘drie’. 🙂
  *Een wisselwerking idd, Jacob. 😉
  *Mooie reactie, Blew, want altijd fijn als iets overkomt zoals het bedoeld is.

 2. Marjelle 25-10-2010 21:46
  Enne… Dianne, we kruisen weer (afijn, als het maar de degens niet zijn ;)).
  Leuk dat je meeleest.
  —————————————————————
  Avatar van BarbaraJansma BarbaraJansma 25-10-2010 21:53
  Fijn verhaal!
  —————————————————————
  Avatar van View View 25-10-2010 21:55
  Ik heb er de tijd voor genomen en passages herlezen, ook omdat ik deze vorm zo apprecieer. Heb nog wel vragen..
  —————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 25-10-2010 22:45
  *Bedankt voor je reactie, Barbara!
  *Th/View, er blijven altijd vragen onbeantwoord en dat is ook de bedoeling.
  —————————————————————
  Avatar van Geroma Geroma 25-10-2010 23:37
  Sterk neergezette weergave van dit interview, Marjelle…..(en een gave titel, by the way)
  Vanuit ‘chaos’ heel veel moois weten weer te geven met recht doend aan de geinterviewden.
  Dat is jouw kracht!!!
  (‘k hoop dat je je fiets weer terug hebt weten te vinden……..::–))
  Liefs!
  —————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 00:23
  Die titel kwam in tweede, derde instantie toch opeens bij me op, Geroma. 😉
  En leuk je enthousiaste reactie!
  Fiets en ik zijn gelukkig zondag herenigd, al was z’n natte zadeltje wel wat gehavend(er), hij wil een nieuwe. 😉
  —————————————————————
  Avatar van Marius van Artaaa Marius van Artaaa 26-10-2010 07:23
  het is weer een rake schets, Marjelle
  van de sociotoop van een blogster
  die ik graag, maar te weinig lees
  —————————————————————
  Avatar van Bart Bart 26-10-2010 08:26
  Een fijn, beschrijvend interviewblog, Marjelle.
  Mooie bijdrage! 🙂
  —————————————————————
  Avatar van martin martin 26-10-2010 09:46
  Leuk om te lezen en enigszins pijnlijk die kaart terug te zien
  (maar dat ligt aan mij), maar wel leuk om weer te zien.
  —————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 10:43
  *Ik ga voor raak, Marius. 🙂
  *Bedankt, Bart, het volgende ‘Beeld van een blogger’ volgt binnenkort, tenminste als ik ook deze keer weer wijs weet te raken uit m’n aantekeningen. 😉
  *Heb geen idee waarom die kaart pijnlijk was voor jou, Martin, maar goed dat je i.i.g. de tekst wel met plezier gelezen hebt.
  —————————————————————
  Avatar van Kiezels Kiezels 26-10-2010 10:53
  Verduidelijking: dat kan ik me heel goed voorstellen, Martin, juist bij deze kaart, omdat het oorspronkelijke idee bij Verlieven van jou was om er een kaart van te maken.
  Uiteindelijk heeft Linda een serie kaarten ontworpen die in vorm en kleurgebruik bij elkaar moesten passen, bij Vriend, Verlieven en Vondeling.
  —————————————————————
  Avatar van cor verhoef cor verhoef 26-10-2010 11:00
  Wat een geweldig idee is het toch, "Blogger in Beeld".Met heel veel genoegen gelezen.
  groet,
  cor
  —————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 11:13
  *Nog even een toevoeging, Martin, nu ik de reactie lees van Kiezels herinner ik me dat het even ter sprake is gekomen, en zo zie je maar weer, ook mijn geheugen is niet feilloos (dat wist ik al uiteraard ;)).
  *Ik vind het ook nog steeds een heel goed idee, Cor. Mag ik dat zeggen, ja, dat mag ik zeggen. 😉
  Thanks, en graag geschreven.
  —————————————————————
  Avatar van laila laila 26-10-2010 12:31
  Heel mooi Marjelle, tekst ,muziek, foto’s. Sfeervol, als de gasten.
  Ach: schrijfweb. Hoe lang "kennen" we elkaar al. 10 jaar?
  Gefeliciteerd met jullie relatie;Dianne/Jo:-)
  —————————————————————
  Avatar van fred van der wal fred van der wal 26-10-2010 12:32
  goeie bijdrage

 3. Glaswerk 26-10-2010 12:36
  @Marjelle: In jouw serie "Beeld van een blogger" is dit een hoogtepunt.
  Goed werk!
  PS.
  Een eitje tik je vóór je aan de broodjes met kaas begint.
  ;-P
  ————————————————————
  Avatar van cor3306 cor3306 26-10-2010 13:26
  een echt mooi en plezierig lezend ontmoetingsverhaal
  ————————————————————
  Avatar van Kiezels Kiezels 26-10-2010 13:36
  Dank voor je felicitatie, Laila 😉
  Jij en ik `kennen` elkaar een jaar of zes, denk ik Je reageerde toen, mijn eerste gedicht op SW, met: Dé? Wie is dat nou weer? :-))
  Je was heel kritisch. Maar ik kwam door de ballotage 🙂
  Daar, bij Schrijfweb, heb ik beter leren schrijven doordat ik van al die kritiek niet in een hoekje ging zitten kniezen. Nou ja, even 🙂 We wilden ook beter leren schrijven, waren bevlogen.
  Mede daardoor ben ik zelf ook mijn grootste criticus, ben nooit snel tevreden en Jo gelukkig ook niet. Dat houdt scherp.
  Toch best veel Schrijfwebbers hier 🙂
  Prettige reacties, heel leuk om te komen lezen. Goed gedaan, Marjelle.
  ————————————————————
  Avatar van prometheus prometheus 26-10-2010 14:04
  Een heel bijzondere bijdrage. Ik herken wel het één en ander, maar dat is persoonlijk :-).
  Sfeervol, voelbaar en integer.
  Dank je wel!
  ————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 16:07
  *Zo gasten zo blog idd, Laila. 😉
  *Dank, Fred.
  *Thanks, Glaswerk, leuk dat je al m’n beelden van bloggers gelezen hebt. Ik denk dat het daarbij ook wel enigszins uitmaakt met wie je je meer verbonden of door wie je je meer aangesproken voelt.
  Ha ha, nou dat eitje komt bij mij altijd (die paar keer per jaar dat ik een ei eet bij het ontbijt) aan het eind. 😉
  ————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 16:12
  *Leuk dat je even langskwam, Cor!
  *Is idd heel leuk al die reacties, Kiezels. 🙂
  *Bij die herkenning kan ik me wel iets voorstellen, Prometheus.
  De serie gaat voorlopig door (binnenkort in een ander jasje), al is m’n volgende nog te ontmoeten blogger zelfs mij op dit moment niet bekend… 😉
  ————————————————————
  Avatar van Vogel-vrij Vogel-vrij 26-10-2010 19:39
  Leuk om te lezen
  ————————————————————
  Avatar van svara svara 26-10-2010 20:03
  ik heb weer genoten Marjella
  en leuk iets van je te leren kennen Dianne, ook een ietsiepietsie van jou Jo
  geniet saampjes!
  ————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 26-10-2010 20:30
  *Goed zo, Vogel-vrij.
  *Mooi, Svara. 🙂
  ————————————————————
  Avatar van galadriel galadriel 26-10-2010 23:11
  Erg leuk om te lezen! chapeau
  ————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 27-10-2010 01:29
  Bedankt, Galadriel, ook leuk om te horen midden in de nacht. 😉
  ————————————————————
  Avatar van Kitty Schoenmakers Kitty Schoenmakers 27-10-2010 20:41
  Een mooi blog weer Marjelle!
  Jammer dat je niet ook even in Heerlen was.
  Wij gingen op zaterdag juist de andere kant op treinen; noordwaarts naar Boekel.
  En zondag weer terug zuidwaarts 🙂
  ————————————————————
  Avatar van Marjelle Marjelle 27-10-2010 23:35
  Nou was ik door die omleiding toch even in Heerlen, Kitty, ik heb er iets van een kwartier stilgestaan. 😉 Maar wie weet volgende keer als ik in Limburg ben.
  ————————————————————
  Avatar van Annelies Annelies 10-11-2010 10:38
  Wat een leuk koppel, en inderdaad een hele mooie vrouw! Met plezier gelezen, door de foto’s bedenk ik me weer eens naar Limburg te gaan, wat een ruimte daar!

 4. En nu zie ik jouw reactie pas, Annelies, was kennelijk ergens doorheen geslipt. Ja, het is er mooi, zelfs in dat natte gure weer zag ik dat, maar Limburg in de zomer is me liever. 😉

 5. of in het voorjaar 🙂 zonder schrijfblokje
  ik had die laatste reactie van Annelies ook niet gezien, leuk!

 6. Beiden lees ik eigenlijk niet echt. Je zet ze echt op de kaart voor me. mooi stel en in hele sfeervolle ambiance
  Snap alleen die commentaren niet. Lijkt herhaling. Iets gemist?

 7. *Ik kan geen schrijfblokje meer zien… 😉
  Morgen nummer tien.
  *Graag gedaan, Rene.
  Je hebt idd iets gemist, zie ‘under construction’ in rechterkolom. 😉

 8. Ja, het is een eigen blog waard.
  Ik zat met dezelfde vraag als Rene..
  Leuk om te volgen!

 9. Zo is het, Prometheus. 😉
  Tot de volgende (keer).
  Edit: o, nu heb ik per ongeluk m’n balletschoentjes weer aan, echt niets voor mij meer accounts en ik zou stapelgek worden als ik ze ook nog geheim moest proberen te houden, maar gelukkig hoeft dat niet. 🙂

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s