Beeld van een blogger (9) – Met Henk op het Binnenhofplein

Eerder verschenen in deze serie:
Beeld van een blogger (1) – Kuzz voor Guzz
Beeld van een blogger (2) – Gewoon gelul, Trektocht!
Beeld van een blogger (3) – Back to where I once belonged met Annelies!
Beeld van een blogger (4) – Op z’n Rotterdams met Marius!
Beeld van een blogger (5) – So what, man!
Beeld van een blogger (6) – He blew me away!
Beeld van een blogger (7) – Kiezels in m’n schoenen
Beeld van een blogger (8) – Tweestemmig met Geroma!

(9)
Als het de dag voor mijn afspraak met Henk
opeens in m’n schouder schiet, sta ik op het punt om af te bellen. Na een aantal uren slaap en een pijnstiller besluit ik toch de gok te wagen en naar Den Haag af te reizen. Vergeleken met de 2½ uur reistijd vorige keer naar Maastricht zijn 24 treinminuten een peulenschil. Op het perron kijkt een vriendelijke man met grijs haar en dito baardje me vragend aan, ik herken hem van de foto en glimlach bevestigend. In het druilerige weer lopen we even later langs bouwputten en zandhopen door naar Het Plein waar ik nog even gauw een paar foto’s maak voordat we De Haagsche Kluis binnenstappen. Het is er lekker warm en rustig, we hebben de zaak bijna voor ons alleen. Onderweg heeft hij me al iets verteld over z’n twee dochters van 38 en 35 die heel belangrijk voor hem zijn, hij praat vol liefde over ze.

Bij een espresso en een kop thee passeren de kleinkinderen de revue, hij laat me trots een aantal foto’s zien en vertelt over die zware periode in 2007 toen zijn eerste kleinkind te vroeg geboren werd, diezelfde nacht nog een hartstilstand kreeg en in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Hij praat zacht en snel, ik heb moeite hem bij te houden op papier, maar wil niet steeds het gesprek onderbreken met vragen. Het verhaal springt van werk – een jaar nadat hij zijn diploma Brandwacht tweede klas behaalde begon hij als machine-operator bij de ANWB – naar de liefde. Als op z’n negentiende een eind komt aan zijn relatie en hij verteerd wordt door liefdesverdriet besluit hij naar Canada te emigreren. Zijn toenmalige chef die hij als een soort van tweede vader beschouwde, zei bij z’n vertrek ‘ik verwacht je binnenkort weer terug, neem dan wel een fles Canadian Club voor me mee’. Die woorden werden al snel bewaarheid, eenmaal in Calgary greep hij er net naast qua werk, ‘het was een kwestie van verpauperen of teruggaan’.Een maand later zette hij weer voet
op Nederlandse bodem. Gelukkig kon hij bij z’n oude werkgever terecht, van machine- en vervolgens computer-operator ging hij zich allengs meer op de gebruikerskant richten, hij redigeerde reisgidsen en gaf later ook lessen tekstverwerking. Na een reorganisatie volgden er een aantal grafische cursussen, hij noemt zichzelf ‘een techneut die altijd wil weten hoe dingen werken’. Ook na de tweede reorganisatie bleef hij werken bij de ANWB, in de avonduren studeerde hij rechten en kwam vervolgens op de beleidsafdeling terecht. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met verkeersonderzoek. Hij was inmiddels stafmedewerker en leerde met name in die periode snel kamerstukken door te lezen en teksten te screenen op hun essentie. Standaard ondertekende hij zijn artikelen met ‘MVA‘, niemand vroeg hem ooit wat dat betekende, pas op de laatste werkdag werd duidelijk waar het voor stond. Toen hij op z’n 61ste met de vut ging, werd hij redacteur bij de Nieuwe Loosduinse krant, met die werkzaamheden is hij vorig jaar april gestopt.


In 1965 ontmoette hij zijn eerste vrouw, M., tijdens dansles. ‘Kun je goed dansen?’ vraag ik. Hij glimlacht, ‘ach, af en toe struikel je de goede kant op’. Toen ze vijftien jaar getrouwd waren brak er een moeilijke periode aan die jarenlang zou duren, na een initiële ontkenningsfase bleek zijn vrouw uiteindelijk toch meer van vrouwen te houden. Ruim dertig jaar nadat ze elkaar het jawoord hadden gegeven, koos zij definitief voor een vrouw en een jaar later werd de scheiding uitgesproken. Hij heeft er het volgende adagium aan overgehouden, ‘mensen kunnen niet kiezen voor hun geaardheid, wel hoe ze ermee omgaan en hoe ze met anderen omgaan’. Naast verdriet over het mislukken van zijn huwelijk is er ook een nieuw verworven gevoel van vrijheid, hij gaat voor het eerst weer daten en merkt dat hij best nog wel in trek is bij de vrouwen.

Een paar jaar later komt hij C. tegen. De vrouw  van z’n beste vriend had een soort van blind date geregeld, eigenlijk niets voor hem, maar hij besluit er toch in mee te gaan. Als die bewuste avond de deur opengaat en hij in haar helderblauwe ogen kijkt, weet hij één ding zeker, ‘die wil ik hebben!’ Inmiddels zijn ze al tien jaar gelukkig met elkaar. Ook Barney, een van de huwelijkscadeaus, hoort er helemaal bij. ‘Ik ben de gelukkigste man van de wereld’, zegt hij, en ik geloof hem. Van de liefde gaat het gesprek over op prozaïscher onderwerpen als films, boeken en tv-programma’s. Enthousiast begint hij te vertellen over de tv-serie Colditz, naar aanleiding daarvan heeft hij zo’n beetje alles gelezen over de tweede wereldoorlog waaronder de complete memoires van Winston Churchill. Andere favoriete boeken zijn ‘In Europa’ van Geert Mak en ‘Millennium trilogie’ van Stieg Larsson.

Het meest geraakt werd hij door ‘Tranen van de krokodil’ van Piet Vroon. ‘Het was het eerste boek dat ik niet in een keer uitgelezen heb’, zegt hij. Net als ik houdt hij van de Engelse detectiveserie ‘Inspector Morse’, verder kijkt hij graag naar ‘Dalziel and Pascoe’. Een paar van zijn lievelingsfilms zijn ‘Some like it hot’ en ‘Seven years in Tibet’.  Hij heeft niet alleen een brede muzieksmaak, van de Beatles, Lynyrd Skynyrd, Alison Krauss en de Dixie Chicks tot Jackson Browne, hij houdt ook van muziek máken. Vroeger speelde hij in de band Delicia, de laatste tijd is hij het gitaarspelen weer aan het oppakken. Daarnaast is hij dol op motorrijden en lid van theatergroep Mimicri, iets waar hij samen met z’n vrouw veel plezier aan beleeft, de mensen van de toneelvereniging  zijn zelfs in korte tijd echte vrienden geworden. Op de vraag wie hij als eerste zou kiezen als hij deze serie zou doen, antwoordt hij meteen ‘Gus Bolden’. Inmiddels is het buiten donker, we lopen de kou in en ik neem afscheid met de belofte dat ik bij mooier weer graag op zijn uitnodiging inga om samen met z’n vrouw in Kijkduin te gaan eten.
Marjelle

Henk van Loon draait:
Leonard Cohen

Foto Barney: Henk

17 Reacties op “Beeld van een blogger (9) – Met Henk op het Binnenhofplein

 1. edu 17-12-2010 19:13
  Een mooi en sprekend beeld.
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 19:19
  Dan is het goed overgekomen, Edu. 😉
  ——————————————————–
  Avatar van lebonton lebonton 17-12-2010 19:24
  knap, hoe je in deze serie steeds de balans vindt tussen mensen laten zien en voldoende verborgen laten.
  ——————————————————–
  Avatar van Henk van Loon Henk van Loon 17-12-2010 19:30
  Ik zou dit nooit zo goed over mezelf kunnen/durven schrijven. Ik heb m’n (holy) ghostwriter gevonden!
  Dank Marjelle!
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 19:37
  *Bedankt voor je compliment, Ton.
  *Graag gedaan, Henk! 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Bart Bart 17-12-2010 20:56
  Alweer…een mooi portret, goed gedaan! 🙂
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 21:09
  Tussen de ontmoeting en uitwerking zat wel wat veel tijd door omstandigheden, Bart, maar gelukkig heb ik me er de afgelopen week vol op kunnen storten. 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Zelfstandig journalist Zelfstandig journalist 17-12-2010 21:54
  Henk is een blogger die ik eigenlijk niet volg (je kunt eenvoudigweg niet iedereen lezen). Toch leuk om op deze manier iets van hem te weten te komen.
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 22:07
  Klopt, dat zijn er te veel, ZJ, dan is dit alvast een introductie! 🙂
  ——————————————————–
  Avatar van Blew Blew 17-12-2010 22:31
  Hij is weer mooi. Iedere keer net anders. Persoonlijk.
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 22:41
  Dank je, Blew. Persoonlijk is voor mij de kern.
  ——————————————————–
  Avatar van Apiedapie Apiedapie 17-12-2010 22:44
  Een mooi, warm portret. De mens achter de blogger komt er prachtig uit. Ga zo door! 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 17-12-2010 23:30
  ‘De mens achter de blogger’ idd, Apie, en ja, ik ga voorlopig zo door, op naar 20 bloggers in beeld. 😉
  ——————————————————–
  Avatar van Glaswerk Glaswerk 18-12-2010 00:08
  @Marjelle: Wederom knap werk.
  Deze vorm van bloggen is je op het lijf geschreven.

 2. Marjelle 18-12-2010 01:28
  Thanks, Glaswerk. 🙂 Ik heb ook al een tijdje plannen voor een andere serie, maar dan zonder bloggers. Weet niet of ik brutaal genoeg ben om daaraan te beginnen. 😉
  Iets heel anders nu ik je toch ‘spreek’, ik wil van ‘Beeld van een blogger’ een apart blog maken (tip van Blew als ik het me goed herinner), wat is de eenvoudigste manier om van de negen blogs die ik dan moet verhuizen de reacties over te hevelen? Jij hebt er meer verstand van dan ik, vandaar. 😉
  —————————————————————–
  Avatar van Glaswerk Glaswerk 18-12-2010 01:41
  @Marjelle: Reactievelden samenvoegen onder een (nieuw) blog kan niet.
  Wat je wel kunt doen is per blog de reactiedraad kopiëren en dan plakken in het compilatieblog.
  Hoewel er een beperking is: het blog mag niet meer dan ongeveer 65.000 characters (inclusief de bijbehorende HTML-code) bevatten.
  Dat lijkt veel maar Barbara liep daar onlangs ook al tegenaan met haar "Mevrouw van der Pol" project.
  —————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 18-12-2010 01:47
  Bedankt voor je snelle reactie, Glaswerk. Ik vermoedde dat laatste ook al, dan wordt het dus reacties knippen & plakken, vervolgens ze verdelen over meerdere reactieruimtes, daarna overal witregels invoegen, avatar(code)s verwijderen, etc., kortom allerlei rsi-versterkende handelingen helaas.
  Dan zal ik Barbara even om hulp vragen. 😉
  —————————————————————–
  Avatar van Glaswerk Glaswerk 18-12-2010 01:55
  @Marjelle: Barbara had al problemen met het samenvoegen van de "mevrouw van der Pol" bijdragen. Aan het meenemen van de reactievelden is zij niet eens toegekomen.
  —————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 18-12-2010 01:57
  Nou, dat geeft de burger moed (jaja, sneller dan het licht, al kan dat niet). 😉
  —————————————————————–
  Avatar van laila laila 18-12-2010 09:09
  "De vrouw van zijn beste vriend had een blind date geregeld"
  Godverdomme denk ik dan, maar het is weer zeer lezenswaard.
  —————————————————————–
  Avatar van Rene Scheffer Rene Scheffer 18-12-2010 10:26
  Ik heb het met plezier gelezen. Ik volg Henk niet echt, maar af en toe komt hij voorbij. Heel mooi portret dat maakt dat ik hem vaker ga lezen.
  —————————————————————–
  Avatar van Aad Verbaast Aad Verbaast 18-12-2010 10:46
  Je hebt er weer een boeiend verhaal van gemaakt. Mooie serie.
  —————————————————————–
  Avatar van Beeldsprekers Beeldsprekers 18-12-2010 12:36
  Mooi portret!
  —————————————————————–
  Avatar van Robert Kruzdlo Robert Kruzdlo 18-12-2010 14:34
  Marjelle een kunst hoor om zo een blog te schrijven.
  Ab groet Robert
  P.s Als het de dag voor mijn afspraak met Henk opeens in m’n schouder schiet.. (Henk schiet toch niet in je schouders)
  &==))
  —————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 18-12-2010 14:34
  *Daar ging het e.e.a. aan vooraf, Laila, dus er was niets ‘opgelegds’ aan, hoor. 😉
  *Leuk dat je Henk daardoor nu vaker gaat lezen, Rene!
  *Boeiend, daar ga ik voor, Aad. 😉
  *Dank, Beeldsprekers!
  —————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 18-12-2010 14:38
  Onze reacties kruisten, Rob.
  Mooi compliment.
  P.S. Dan had er moeten staan ‘als Henk de dag voor mijn afspraak opeens in m’n schouder schiet’. 😉
  —————————————————————–
  Avatar van Gus Bolden Gus Bolden 23-12-2010 02:13
  Een fijn stukje over Henk. ja, dat over die Canadian club is dus echt gebeurd. 🙂
  Henk, een goeie vent. Via Sylvia Witteman hebben we elkaar leren kennen.
  Excuus dat ik wat later reageer, maar ik had je blogstuk al eerder gelezen en durfde niet goed.
  —————————————————————–
  Avatar van Marjelle Marjelle 23-12-2010 16:22
  I know. 😉 In de tekst zijn ook een aantal links verwerkt naar zijn blogverhalen.
  O, die link met Sylvia zie ik niet. 😉
  Maar waarom durfde je niet goed, dat verbaast me wel. Ik bijt niet hoor, ik ben juist heel lief!

 3. Zelfstandig journalist

  Marjelle: ik zou me verdere moeite besparen. Het VK-blog wordt per 1 maart opgeheven! Zie de vele bijdragen vandaag. Brief van Philippe Remarque niet ontvangen?

 4. Wel frappant dat ik net had besloten om een apart blog te beginnen voor m’n ‘Beelden van…’-serie en deze serie ook uit te breiden en ik nu de melding krijg dat het VK-blog per 1 maart stopt…
  Erg jammer, maar voor mij geen reden om nu meteen alles uit m’n handen te laten vallen, ik blijf bloggen en wrs ook ontmoeten. Hopelijk vinden we allemaal (iedereen die dat wil) een goed alternatief per 1 maart!

 5. mooi blog van Henk, Marjelle maar wat Zelfstandig journalist zegt, zo jammer!

 6. ZJ, onze reacties kruisten, zie mijn laatste reactie. 😉
  M’n tiende blogger heb ik overigens gisteren ontmoet en dat blog ga ik ook zeker nog schrijven, ik hou me aan m’n afspraken, bovendien gaat het leven door en blijf ik schrijven waar dan ook.

 7. O, en nu kruisen wij weer, Kiezels. 😉
  Ik vind het ook erg jammer, maar mss kan hieruit toch ook weer iets nieuws, iets positiefs ontstaan, dat was m’n tweede…, derde gedachte erbij.

 8. Zelfstandig journalist

  Dat begrijp ik maar al te goed. Ik zou me alleen de moeite besparen van al dat knip en plakwerk hier totdat je een nieuw onderkomen elders hebt gevonden :-).

 9. Bedankt voor het meedenken, ZJ, maar ik was gisteren al bijna klaar met knippen & plakken, ik moest alleen nog Henk verhuizen en dat is nu gebeurd. Ik ben dus helemaal bij. 😉

 10. Zelfstandig journalist

  Des te beter voor dit moment :-).

 11. Idd. 😉 Ik ben wel benieuwd verder wat de beste manier is om oude blogs op te slaan (‘save as html-page’?) en wat de blogalternatieven zijn behalve wordpress.com en punt.nl?
  Edit: en toen had ze d’r balletschoentjes weer aan. Well, whatever. 😉

 12. Zelfstandig journalist

  Aan mij moet je het niet vragen. Ik ben een digibeet als het op techniek aankomt. Ik zie wel wat ik ga doen en wacht met belangstelling eventuele initiatieven af. Betalen om te kunnen bloggen, daar begin ik niet aan. Dat is mijn grens. Dan kan ik net zo goed alsnog een blogruimte op mijn eigen site gaan inruimen. Die site is al betaald. En nu ga ik even mijn zinnen met iets anders verzetten :-).

 13. Ik vroeg het eigenlijk meer in het algemeen, ZJ, en ik wacht ook nog even alternatieven / initiatieven af. Precies, goed plan. 😉

 14. Mooie serie, Marjelle. Ik hoop ze, waar dan ook, te blijven lezen 🙂

 15. Dank, Apie. Ik hoop ze, waar dan ook, te blijven schrijven. 🙂
  Heb er op dit moment enigszins een hard hoofd in, voel me een beetje ontheemd, nog even geen idee hoe en waar ik verder ga… Dingen als WordPress, blogspot, etc., passeren de revue, maar als het te groot (massaal) is dan verzuip je in de anonimiteit, zie ik ook niet zitten. 😉

 16. Hi Marjelle, ik ben terug van weg geweest. En lees ook dat de VK gaat stoppen.
  Ben er een beetje confuus van.
  WordPress en Blogspot? Ik ken het niet.
  Het VK blog heeft ongeveer 15.000 bloggers.
  Dus tis FF elkaar opzoeken bij die 2 andere blogsites?
  Ik weet het dus niet, net vanmiddag thuis.
  ♥ Gus

 17. Hoi Gus, ja, ik voelde me ook een beetje ontheemd toen ik het bericht las en heb besloten om het rustig aan te zien, hopelijk vinden we iets wat bij ons past voor 1 maart.
  Van die 15.000 zijn er veel minder actief, mss 350 bloggers ofzo, ik doe even een gooi. 😉

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s