Beeld van een blogger (13) – Vrouw van weinig woorden?

(13)
Deze keer brengt m’n afspraak
me weer in mijn geboortestad Den Haag. Voor de deur van Dudok zie ik een fiets met rode bloemetjes staan, ze is er al. Ik loop de brasserie binnen en kijk nieuwsgierig om me heen, de Rotterdamse variant ken ik wel, maar de Haagse is nieuw. Een grote ruimte, niet ongezellig, het is er rustig deze dinsdagavond. Ik probeer een glimp van Beeldsprekers op te vangen, op dat moment komt een slanke vrouw met koperkleurig haar glimlachend op me af. Als ik haar een hand geef vallen me de zachtroze gebreide vingerloze handschoentjes op.

Nadat we een tafeltje aan de muur hebben gekozen, vertelt ze hoe ze met bloggen begonnen is. Eerst schreef ze op het subdomein van haar vriendin in Spanje, waar ze nog steeds een handgeschreven correspondentie mee voert. Dat heeft de aanzet gegeven tot het Beeldsprekersblog bij de Volkskrant, zij plaatste een foto en een vriendin zorgde voor de tekst. Na een tijd is ze solo verder gegaan met louter foto’s. Momenteel blogt ze onder dezelfde naam op WordPress, doordeweeks alleen, op zaterdag samen met Moleskine. Zij maakt een foto waarna hij er een tekst bij schrijft, niet alleen leuk om te doen, het werkt bovendien inspirerend.

Inmiddels heeft ze na de basisopleiding ook de deeltijd vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Rotterdam afgerond. Ze weet nog niet of ze in november doorgaat met de specialisatie landschap- en architectuurfotografie. Dat besluit valt na de zomer als zij en haar vriend terug zijn van een zonnige zeilvakantie op hun pas gekochte zeilschip wat nu nog in Turkije ligt. ‘Hoe lang kennen jullie elkaar?’ informeer ik. ‘Al vanaf m’n elfde, hij was een studievriend van m’n oudste broer en we kwamen elkaar elk jaar op de barbecue van m’n broer tegen’. Bij een van die ontmoetingen, nu tien jaar geleden, sloeg de vonk over.

‘Wat vind je het leukste aan hem?’ vraag ik. ‘Hij is heel attent’, ze noemt als voorbeeld die winterse keer dat zij vroeg op moest en hij net iets eerder wakker was en zei ‘blijf nog even liggen, dan zet ik de kachel voor je aan’. Als ik over haar schooltijd begin, vertelt ze over de hartspierontsteking die ze op haar elfde kreeg, iets wat vijf jaar lang veel impact heeft gehad. ‘Je hebt nooit gepuberd’, zei haar moeder later. ‘Ik heb toen besloten om niet dood te gaan’, zegt ze, ‘en heb sindsdien een beetje het gevoel dat ik leef in geleende tijd, alles wat nog komt is meegenomen’. Inmiddels is ze 100% beter verklaard, kort geleden kreeg ze van de cardioloog te horen dat ze voor het eerst in vijfentwintig jaar niet meer terug hoefde te komen voor controle.


Op het vwo koos ze voor een B-pakket – ‘ik heb geen wiskundeknobbel maar een talendeuk’ – daar ontstond wel haar liefde voor Engels dankzij een bijzondere lerares. Het is dan ook geen toeval dat haar lievelingsboeken ‘Winter’s Tale’ van Mark Helprin en ‘The Shipping News’ van Annie Proulx van Engelstalige auteurs zijn. Na de heao heeft ze een deeltijd rechtenstudie gevolgd bij de LOI, vervolgens is ze de Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen gaan doen. ‘Ik vind het leuk om te blijven studeren’, licht ze toe. Na een aantal mooie jaren onder andere bij het Cirque du Soleil waar ze te maken had met contractafhandeling werkt ze nu vier dagen per week als bedrijfsjuriste bij een klein internationaal bedrijf in Leiden waar de voertaal Engels is.

Naast werk, studie en lief maakt ze ook nog tijd voor een aantal andere hobby’s behalve fotograferen met haar zakformaatcamera en Olympus-spiegelreflex. Twee keer per week gaat ze op en neer naar ’t Gooi om met haar verzorgpaard te draven en drie keer per week loopt ze zelf hard. ‘Het is een soort van verslaving’, geeft ze toe. Ook al is ze dol op paarden, toch at ze vroeger wel paardenvlees. Verder houdt ze erg van lekker eten, haar favoriete gerecht is noedelsoep met kokosmelk*. Ook aan haar stel ik de vraag ‘welke blogger zou jij kiezen als je deze serie deed?’ Na een korte denkpauze antwoordt ze ‘100_woorden’.

Films die indruk op haar hebben gemaakt zijn ‘The Piano’ en ‘Das Leben der Anderen’. Net als ik is ze een fan van de Engelse detectiveserie ‘Inspector Morse’, maar ook ‘Silent Witness’ en ‘Dalziel & Pascoe’ kunnen haar bekoren. ‘Midsomer Murders’ spreekt haar vooral aan vanwege de combinatie ‘zoetsappig met gemene streken’. Actualiteitenprogramma’s worden vaak te laat op de avond uitgezonden, maar ’s ochtends bij het ontbijt kijkt ze altijd wel het journaal. Op muziekgebied zijn het alleen vrouwennamen die in eerste instantie naar boven komen, Alanis Morissette, Adele, Sheryl Crow, Björk, Billie Holiday en Shirley Bassey passeren de revue. Simple Minds is de laatste band die ze live gezien heeft een aantal jaren geleden in 013.

Ten slotte komt het gesprek op politiek, ze noemt zichzelf een zwevende kiezer, de laatste keer heeft ze op de Partij voor de Dieren gestemd. ‘Stemmen is een recht, maar het zou een plicht moeten zijn’, vindt ze. Als ik vraag welke politicus haar in negatieve zin is opgevallen, valt onmiddellijk de naam van Wilders. Verder maakt ze zich druk over de aanschaf van kerncentrales. ‘Bizar dat we net een kernramp hebben in Fukushima en er in Nederland nu nog steeds een discussie is over wel of geen nieuwe kerncentrales terwijl er niet eens een oplossing is voor kernafval’. Ook zaken als het uitsterven van diersoorten zoals de blauwvintonijn gaan haar aan het hart. Inmiddels is het laat geworden, ze loopt met me mee naar het station waar ik nog gauw even een paar boodschappen haal bij de AH to go.
Marjelle

Beeldsprekers draait:
Boudewijn de Groot

* Noedelsoep met kokosmelk
Benodigdheden
– ui
– scharrelkipfilet in reepjes (of tofoe of Quorn)
– zak gesneden Thaise groente
– eiernoedels
– blik kokosmelk
– kruidenbouillonblokje
– gemberpoeder
– ketjap
– sambal
– olijfolie

 • Fruit de gesneden ui in olijfolie tot de stukjes ui glazig zijn, doe de kip erbij, voeg een flinke scheut ketjap toe en bak tot de kip gaar is;
 • voeg nu de groente toe en roerbak even.
 • giet dan het blik kokosmelk erbij;
 • voeg het kruidenbouillonblokje toe;
 • laat het geheel kort koken;
 • voeg noedels en water toe zodat het een soep blijft;
 • breng het gerecht vervolgens op smaak met sambal en gemberpoeder (de noedels moeten gaar zijn en de groente moet een bite houden).
  Eet smakelijk!

24 Reacties op “Beeld van een blogger (13) – Vrouw van weinig woorden?

 1. Leuk verslag over een blogster die ik eerlijk gezegd nooit heb gevolgd.

 2. Vraagje tussendoor
  Als je twee verschillende blogs bij WordPress hebt zoals ik, nl. ‘Het nieuwe komt achter de punt’ en ‘Beelden van…’, hoe zorg je er dan voor dat de url onder je naam (Marjelle) verwijst naar het blog waar je meest recente publicatie staat?
  Als ik nu ergens reageer en iemand klikt op ‘Marjelle’ dan komt hij/zij bij m’n gewone blog terecht i.p.v. bij de ‘Beeld van een blogger’-serie.
  Kan het nergens vinden, het maakt ook niet uit als ik het tweede blog aanvink als primair, etc. En ‘Marjelle ontmoet’ als nieuwe gebruiker toevoegen lukt niet, omdat WordPress m’n andere e-mail-adres niet kent.

 3. Een interessant mens achter een voor mij onbekend blog (shame on me)..

  Dank voor de kennismaking Marjelle….

  • Niks te shame on you, hoor, op het VK-blog had ik een hele tijd deze serie op m’n ‘gewone’ blog staan. Later heb ik een apart blog ‘Beelden van…’ aangemaakt en beide blogs zijn verhuisd naar WordPress. Het is pas de ‘tweede nieuwe’ blogger sinds ik hier blog. 😉 & Graag gedaan.

 4. Ook een onbekende Boudewijn (met Catherine Keyl op de viool) :>)

 5. Zo is het maar net.

 6. Leuk! Beeldsprekers nu dan met een beeld erbij 🙂

 7. Weinig woorden zijn vaak genoeg, zeker met Beeldspreker’s mooie foto’s. Je zet weer een mooi portret neer, Marjelle. Je format is sterk, maar bergt het risico van standaardvragen in zich. Misschien moet je het -opbouwende kritiek!- soms iets meer ‘laten gaan’, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Je technische probleem kun je m.i. oplossen door je tweede blog aan een ander (Google)account te koppelen.

  • Die titel was met een knipoog naar ‘Beeld geen spreker’. 🙂 Kritiek mag best, maar moet wel een basis hebben. Er zijn een aantal vragen die ik bewust standaard stel, dat is een keuze. Wat betreft ‘meer laten gaan’, je zou nog eerder het omgekeerde kunnen zeggen, dat moet dus wel projectie zijn. 😉 Sowieso zijn er bij die 13 ontmoetingen (soms grote) verschillen qua sfeer, interactie, persoonlijkheid, hoe openhartig is iemand, omgeving, tijdsduur, etc., daarbij geef ik de ander alle ruimte om zichzelf te laten ‘zien’ (even een clichéterm tussendoor). Maar (gelukkig) is niet iedereen hetzelfde, in het ene geval kan iemand onder je huid kruipen en in het andere geval kan dat soms anders uitpakken. Wat daarbij ook een rol speelt is het feit dat sommige bloggers (waaronder jij) graag zo anoniem mogelijk wilden blijven waardoor niet alles wat gezegd werd ook gepubliceerd mocht worden en/of achteraf in een aangepaste versie is verschenen. Een beperking waar ik van meet af aan akkoord mee ben gegaan (maar het blijft een beperking).
   Je oplossing begrijp ik niet…

   • Ik heb het milder bedoeld dan ik proef hoe je het opvat. Sorry! -Je zet een prachtige serie neer en manouvreert heel knap rond wat wel kan en wat niet. Een aantal dingen die Beeldsprekers zegt, zijn me uit het hart gegrepen.

    • Het gaat niet om milder, hoor, ‘meer laten gaan’ is gewoon n.v.t., als je nou had gezegd dat ik het eerder te veel laat gaan was je meer in de buurt gekomen. 😉 Jij maakte er zelfs tijdens onze ontmoeting al een opmerking over dat ik meer moest/mocht sturen. Het is net zoiets als tegen mij zeggen dat ik te langzaam praat (ik praat juist heel snel). 🙂 Bedankt voor je complimenten verder. ‘Manoeuvreren’ is een goede omschrijving idd, als ik m’n haastig neergeschreven en deels soms bijna onleesbare aantekeningen thuis nalees is het vaak een ****-puzzel om daar enige lijn in te ontdekken en in aan te brengen. 😉

 8. Ja, ik was al bekend met het werk van Beeldsprekers, en kwam er graag regelmatig kijken, op het VKblog.
  Je hebt een mooi portret van haar geschetst, hier…

 9. Weer een mooi portret Marjelle!
  Leuk Beeldsprekers en dank voor het inkijkje in jouw leven.

 10. Ik sluit me bij Johan en jouw reactie aan.

  Fijne dag!

 11. het blijft zo leuk! en dat van iemand die erg geintresseerd is, maar niet graag lees! hele fijne avond, en tot wederlezen!

 12. Marjelle, ik vind het erg leuk hieraan mee te werken.

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s